Inleiding

Je kind doet er enorm lang over om het huiswerk te maken? Het kijkt heel de tijd rond? Prutst met allerlei zaken en doet niet verder met het huiswerk? Het heeft precies maar de helft gemaakt? Of kan het niet stilzitten tijdens het maken van het huiswerk?

Deze zaken herkennen heel wat ouders en kunnen te maken hebben met een moeizame aandacht en concentratie. Door stil te staan bij de prikkelverwerking van jouw kind kan het maken van huiswerk op een aangenamere en efficiëntere manier verlopen. In deze blog leg ik uit hoe dit komt en krijg je allerlei tips om je kind te helpen bij het huiswerk maken.

Welke invloed heeft de prikkelverwerking op onze aandacht & concentratie?

Onze prikkelverwerking bepaalt hoe onze hersenen omgaan met de verschillende prikkels die op ons af komen. Dit heeft dus ook een grote invloed op onze aandacht en concentratie als we iets willen doen. Stel, je wil iets geconcentreerd lezen, maar de radio staat ondertussen ook te spelen. Voor heel wat mensen is dit heel storend en zal er niet veel blijven hangen van wat er net werd gelezen. Anderzijds kan het voor bepaalde mensen omgekeerd zijn en hebben zij net geluid nodig om zich te kunnen concentreren op een taak. Dit is evengoed mogelijk. Maar hoe komt dit?

Prikkelverwerking

In ideale omstandigheden filteren onze hersenen onbelangrijke prikkels uit zodat we ons kunnen focussen op wat op dat ogenblik belangrijk is. In dit geval op het huiswerk. Wanneer dit niet het geval is en jouw hersenen irrelevante prikkels aandacht geven, wordt het moeilijk of zelfs onmogelijk om je te focussen. Denk maar aan het voorgaande voorbeeld van de radio. Wanneer je hersenen het geluid niet weten weg te filteren of te negeren, wordt het zeer moeilijk om nog op een goede manier je huiswerk te maken. Daarnaast zorgt het niet goed kunnen verwerken van prikkels voor stress en dit heeft ook een negatief effect op de aandacht en concentratie.

Over- en ondergevoeligheid?

Binnen de prikkelverwerking spreken we van over- en ondergevoeligheid voor bepaalde prikkels en dit is verschillend van persoon tot persoon. Wanneer je kind perfect huiswerk kan maken terwijl de radio speelt, wil dit zeggen dat de hersenen van je kind de auditieve prikkels van de radio weet weg te filteren of net nodig heeft om zich toch te kunnen focussen op het huiswerk.

Bij overgevoeligheid zien we vaak kinderen die heel snel afgeleid zijn van hun huiswerk. Dit kan door geluid, maar evenzeer door jij die als ouder in het gezichtsveld van het kind passeert of de geur van het avondeten dat je ondertussen aan het bereiden bent. Maar evengoed een bepaald blad dat op dezelfde tafel ligt, kan de boosdoener zijn.

Bij ondergevoeligheid zien we kinderen die zelf op zoek zijn naar prikkels om zich te kunnen concentreren. Dit zijn bijvoorbeeld kinderen die moeilijk stil kunnen zitten op een stoel of die net wel met wat achtergrondmuziek hun huiswerk kunnen maken.

Tips

  • Krijg inzicht in de prikkelverwerking van jouw kind. Eens je weet welke prikkels jouw kind al dan niet goed doen, kan je hier op inspelen bij het maken van het huiswerk.
  • ‘Choose your battles’. Lukt het jouw kind beter het huiswerk staand, liggend of zelfs springend te maken? Waarom dit niet gewoon toelaten? Je kind moet al zoveel stilzitten tijdens een schooldag. Het voornaamste is dat het huiswerk gemaakt is en dat dit geen frustraties geeft voor jouw kind en jezelf.
  • Vergeet de inwendige prikkels niet! Laat je kind niet aan het huiswerk beginnen met een volle blaas of een hongergevoel.
  • Is jouw kind snel overprikkeld of afgeleid? Laat het dan huiswerk maken in een prikkelarme omgeving. Creëer een stille, georganiseerde werkplek waar geen auditieve of visuele afleiders aanwezig zijn.
  • Gebruik zintuiglijke hulpmiddelen zoals een stressballetje, een rustig muziekje, een wiebelkussen, een koptelefoon, … maar let hier vooral op of dit hulpmiddel effectief werkt voor jouw kind of niet.
  • Moet er veel huiswerk gemaakt worden? Las dan pauzes in zodat je kind voldoende tijd krijgt om de vele prikkels te verwerken.

Hulp nodig bij het krijgen van meer inzicht in de prikkelverwerking van jouw kind?

Wij helpen jou graag verder: https://prikkelsomtegroeien.be/over-ons/

Wil je zelf de prikkelverwerking van je kind in kaart brengen en nog meer tips en activiteiten? Kijk dan of onze E-learning iets voor jou is:.

Interessant voor jou...

oktober 12, 2024

De wereld is een fascinerende, maar ook overweldigende plek voor een baby. Vooral in de eerste levensmaanden worden baby’s blootgesteld

Ontprikkelen op babymaat: Het belang van Beweging, proprioceptie en interoceptie!

september 17, 2024

InleidingJe kind doet er enorm lang over om het huiswerk te maken? Het kijkt heel de tijd rond? Prutst met

Huiswerk leuker maken? Tips vanuit de prikkelverwerking!

augustus 19, 2024

Als ouder van een kind met sensorische uitdagingen kan het soms lastig zijn om de juiste ondersteuning te vinden, vooral

Hoe u met school kan spreken over de sensorische uitdagingen van uw kind
nieuwsbrief

Ontvang jij graag de laatste blogs?