In mijn praktijk gebruik ik hulpmiddelen binnen een leerproces, om met bepaalde zintuiglijke prikkels te leren omgaan. Een body sock is iets wat hier af en toe gebruikt wordt en waarvan ik merk dat het niet zo gekend is. Het kan zowel thuis, op school of tijdens een begeleiding/therapie/coaching ingezet worden.
Wat is een ‘bodysock’?
Het woord zegt het zelf, het is een soort sok die je over je lichaam trekt of waar je in kruipt. Deze body sock of lichaamssok is gemaakt van rekbare stof die het hele lichaam bedekt, met een opening voor het hoofd.
Deze sok is licht van gewicht, wasbaar en gemakkelijk op te bergen. Wie in de sok zit, kan door de stof een beetje zien wat er rondom gebeurd.
Je kan deze sok op heel veel manieren gebruiken wat het interessant maakt om aan je materiaal toe te voegen.
Wat doet zo een sok zintuiglijk gezien?
Sensorische bodysokken bieden weerstand als je erin beweegt. Dit kan omdat de stof rekbaar is. Bij bewegen zorgt het voor een diepe drukinvoer via de diepe lagen in de huid en gewrichten (proprioceptie). Wanneer de kinderen/jongeren op verschillende manieren bewegen, zorgt dit voor de vestibulaire input omdat je hoofd beweegt en de evenwichtsaanpassingen zo aangestuurd worden bij het bewegen in een kleine of grotere ruimte.
Je kan ze ook gebruiken om je af te schermen van de buitenwereld. Het helpt je dan om in je eigen wereld/energie te blijven en minder prikkels uit de buitenwereld te krijgen. Auditieve prikkels (geluiden) worden niet tegen gehouden.
Je kan de sluiting helemaal toe doen of een stukje open laten, afhankelijk van hoeveel visuele input en/of controle je wil.
Wie heeft er baat bij het gebruik van een Body Sock en wanneer?
We kunnen deze sokken zowel om te activeren (prikkels toevoegen, het interessant maken) als kalmeren (prikkels verminderen of dempen) gebruiken.
Kinderen met zowel sensorisch zoekend als sensorisch vermijdend gedrag kunnen dus baat hebben bij het gebruik van een lichaamssok.
De lichaamssok oefent diepe druk uit. Deze diepe druksensatie werkt regulerend en kan dus zowel kalmerend als activerend werken voor kinderen met zintuiglijke prikkelverwerkingsproblemen.
Hier zijn kinderen in mijn praktijk die dit aantrekken bij het spelen om extra diepe druk toe te voegen omdat ze dit leuk vinden (= hen goed doet) en andere kinderen die dit gebruiken om zich te kunnen concentreren bv. bij het werken aan schoolse vaardigheden of huiswerk.
Je kan het ook gebruiken om een eigen ruimte, afgeschermd van anderen, te creëren of er in een hoekje met te kruipen om rust te vinden.
Er zijn heel wat kinderen en jongeren met prikkelverwerkingsproblemen zowel met als zonder diagnose (zoals autisme, ADHD, dyscalculie, dyslexie, … ). Zij kunnen baat hebben bij het gebruik van een lichaamssok om hen te helpen zichzelf te reguleren.
Welke maat moet ik kopen?
Bodysokken zijn meestal gemaakt van rekbaar lycra-materiaal en moeten goed aansluiten om voor voldoende diepe druk te zorgen. Ze mogen dus niet los als een deken om de persoon heen vallen.
Er zijn meestal verschillende maten beschikbaar, dus controleer de maattabel van het specifieke merk dat u koopt. De beste maat voor de ‘body sock’ ligt vrij dicht bij de werkelijke lengte van de persoon of iets kleiner, zodat de sok voldoende weerstand biedt om er optimaal van te profiteren.
Hoe kun je een Body Sock gebruiken?
Je opent de sluiting en stapt in de sok. Dan kan je de sok over je heen trekken, tot over het hoofd. Je kan de sluiting open laten of (gedeeltelijk) toe doen.
Vervolgens kan je experimenteren of deze sok met een bepaald doel inzetten.
Ons doel in de praktijk heeft altijd iets met (zelf)regulatie te maken.
Soms willen we activeren door prikkels toe te voegen en het interessant maken door dit materiaal aan te bieden.
Het wordt echter meest gebruikt om te kalmeren doordat diepe druk dempend kan werken en er minder prikkels binnen komen, vnl. op visueel vlak. Het geeft ook een veilig gevoel als de persoon contact krijgt met zijn eigen grenzen en minder last heeft van de buitenwereld.
De sok kan zowel bij het maken van taken zoals huiswerk, in spel of om rust te vinden ingezet worden alsook bij het lezen van een boek of het maken van een tekening etc.
Wil je meer weten over prikkelverwerking?
Kijk dan eens op de website en lees andere blogs, download het e-book of bekijk de gratis video’s…
Ben je een professional?
Volg dan de cursus ‘Prikkels om te Groeien’.