Hyperemesis Gravidarum, wie er nog niet mee te maken kreeg zal dit woord nog nooit gehoord hebben. Wie er wel mee te kampen kreeg vergeet het nooit meer.

Het is een ernstige vorm van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap die ernstige gevolgen heeft voor de moeder en soms ook voor het kind. Je zou het misschien niet denken, maar prikkels hebben een invloed op de symptomen van deze aandoening.

Wat is hyperemesis gravidarum?

Hyperemesis gravidarum of HG is een ernstige vorm van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap. Dit kan leiden tot

  • Uitdroging
  • Duizeligheid
  • Extreme vermoeidheid
  • Gewichtsverlies

Daarnaast kan HG ook een zware impact hebben op het mentale en sociale welzijn van een zwangere vrouw.

In België treft hypermensis gravidarum ongeveer 1-2% van alle zwangere vrouwen. De exacte oorzaak van HG is nog niet bekend. Mogelijks wordt het veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap.

Behandeling van HG kan bestaan uit voedings- en levensstijlveranderingen, medicijnen en in zeldzame gevallen ziekenhuisopname.
Als een vrouw met HG bovendien prikkelgevoeligheid ervaart, kan een ergotherapeut met kennis van prikkelverwerking/sensorische informatieverwerking ondersteuning bieden om hier mee om te gaan.

Getuigenis van een patiënt

“Maar mevrouw, misselijkheid tijdens de zwangerschap is perfect normaal he.”

Ja bedankt. Ik was me met andere woorden aan het aanstellen. Onderweg naar huis van het bezoek van de huisarts huilde ik tranen met tuiten. Nochtans was ik – zelfs zwanger en opgepompt van de hormonen – niet direct een emotioneel type.

Ochtendmisselijkheid noemen ze het toch? Waarom geef ik dan 8 of 9 keer per dag over? Voormiddag, namiddag en avond? Waarom wordt ik ’s nachts dan wakker van de misselijkheid?

Ik was toen 8 weken zwanger. Mijn huisarts schreef me een weekje thuis van het werk. Ik kon niet verder dan een paar meter van mijn toilet weg. De misselijkheid zorgde ervoor dat ik niet meer kon functioneren.

Het weekend kwam na die eindeloze ellendige week. Ik was ondertussen 9 weken ver en deed al niet meer de moeite om nog te proberen eten. Alles wat ik opat kwam er binnen de paar minuten weer uit en scheen de misselijkheid alleen maar erger te maken. Om nog maar te zwijgen van mijn verbrande slokdarm.

Mijn man had een erg drukke werkweek achter de rug. Hij had me proberen steunen waar mogelijk, maar zag pas echt de impact van mijn toestand in toen hij in het weekend overal halve glazen water vond. Ik probeerde om niet op te geven. Ik moest drinken! Voor mij, voor de baby. Want zonder water ga je dood. Wat een zwaar woord. Wat was ik razendsnel van een positieve zwangerschapstest (nieuw leven!) in een bodemloze put gevallen waarin ik het gevoel had dood te gaan.

Lag dit aan mij? Waarom kon ik niet aan wat andere zwangere vrouwen moeiteloos schenen te doen?

Ik weet hier niets meer van, maar mijn man bracht me naar de materniteit. Daar werd ik onmiddellijk opgenomen. Ik was volledig uitgedroogd en werd aan een infuus gelegd.

“Rust maar mamaatje, je moet je geen zorgen maken, de baby krijgt alles wat die nodig heeft.” Een engel? Een vroedvrouw. Dat is voor mij sindsdien hetzelfde.

In de materniteit werd ik in een pikdonkere kamer gelegd. De klok werd verwijderd, de televisie uit de stekker getrokken. Geen telefoon. Geen bezoek. Enkel mijn man mocht dagelijks tien minuutjes bij mij in het donker komen zitten.

Ontprikkelen noemen ze dat.

Na vijf dagen kwam ik weer tot leven. Hoe laat is het? Welke dag is het vandaag?

Het was heel erg eng om daarna terug naar de “echte wereld” terug te keren. Een wereld vol prikkels die me zonder pardon deden overgeven. De koelkast die open ging. Een man met een sterk parfum. Soep. De vuilbak. Maar ook elke afbeelding van een baby. Of het woord zwangerschap, geschreven of gesproken.

Help!

Dit was mijn eerste kennismaking met overgevoeligheid voor prikkels.

Wat kan een ergotherapeut doen bij prikkelgevoeligheid tijdens de zwangerschap?

Een ergotherapeut helpt bij het identificeren van de specifieke prikkels die problemen veroorzaken. Vervolgens ontwikkel je samen een strategie om deze te verminderen of te vermijden.

Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er aanpassingen worden aangebracht in de woon- of werkomgeving van de vrouw, of dat er specifieke hulpmiddelen worden ingezet om de prikkelverwerking te ondersteunen.

Een ergotherapeut helpt ook bij het ontwikkelen van methoden die je helpen om te gaan met de emotionele stress die vaak gepaard gaat met een zwangerschap. Dit kan variëren van ontspanningstechnieken tot mindfulness-oefeningen en ademhalingstechnieken.

Conclusie

Hoewel er momenteel geen wetenschappelijk bewijs is voor een directe link tussen HG en prikkelgevoeligheid, is er wel onderzoek dat suggereert dat zwangere vrouwen over het algemeen meer prikkelgevoeligheid en emotionele stress ervaren dan niet-zwangere vrouwen. Ook uit de bovenstaande getuigenis blijkt een duidelijke impact van prikkels op HG.

Daarom is ergotherapie met focus op prikkelverwerking een goed idee voor zwangere vrouwen met of zonder HG. Dit om hen te ondersteunen voor een zo comfortabel mogelijke zwangerschap.

Vragen? Opmerkingen? Twijfels?

Contacteer Lien Vandoorne voor een kennismakingsgesprek. Ze is ergotherapeute, draagconsulente en doula i.o. alsook gespecialiseerd in prikkelverwerking. Ze legt je graag haar aanpak uit.

Lien@prikkelsendragen.com
(+32)487/450 424

Disclaimer. De informatie in deze blogpost is bedoeld voor educatieve doeleinden en algemene kennis. Het vervangt geen medisch advies van een gekwalificeerde zorgverlener. Raadpleeg altijd uw arts of een andere professionele zorgverlener als u vragen heeft over uw gezondheid of medische behandeling.

Interessant voor jou...

april 15, 2024

Er zijn heel wat factoren die een rol spelen als we het hebben over het risico op vallen. Denk maar

Hebben moeilijkheden met prikkelverwerking een effect op het valrisico bij ouderen?

maart 19, 2024

De kracht van huid- op huidcontact, moedermelk, prikkeltherapie en ergonomisch dragen. Welkom bij onze blog, gewijd aan de buitengewone reis

Prematuur geboren helden

maart 1, 2024

In deze blog gaan we dieper in op sensorische informatieverwerking (SI), een onzichtbare kracht die een cruciale rol speelt in

Sensorische informatieverwerking: de onzichtbare kracht achter ons gedrag
nieuwsbrief

Ontvang jij graag de laatste blogs?