juli 11, 2022

Heb jij of je kind/cliënt een verzwaringsdeken nodig om goed te slapen? Dat kan. Ik vind het belangrijk om bij deze vraag eens goed stil te staan voordat je een beslissing neemt.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een deken dat tussen 2 lagen stof met verzwarend materiaal gevuld is. De betere dekens zijn verdeeld in kleine vakjes waarin het verzwarend materiaal zit.  Het deken kan zich dan om je lichaam vormen en je ondersteunen bij het kalmeren van je zenuwstelsel.  

Je kan het vergelijken met het inbakeren van een pasgeboren baby voor een comfortabel en beschermend gevoel.

Het gewicht van de verzwaringsdeken geeft zogenaamde ‘diepe druk’.

Het belang van goed slapen

Goed slapen is voor ieder mens belangrijk voor zijn welbevinden en functioneren.

Bij kinderen heeft het ook een invloed op hun algehele ontwikkeling: van aandacht tot motorische vaardigheden, emotionele reacties, cognitieve en schoolse prestaties, uitvoerend functioneren en ander gedrag. Voor kinderen die al moeite hebben met prikkelverwerking, betekent dit dat hun reacties nog extremer kunnen zijn als ze niet voldoende rust hebben gekregen.

Een verzwaringsdeken en oplossen van slaapproblemen

Helaas kan een verzwaringsdeken niet alle slaapproblemen oplossen, in tegenstelling wat soms gedacht wordt en een goed verzwaringsdeken dat wasbaar is, kost ook heel wat .

Het blijft belangrijk om eerst te kijken wat er gebeurd voor het slapen gaan. We hebben allemaal een bepaalde hoeveelheid prikkels nodig overdag. Je hoeft dus niet alleen rust in te zetten overdag maak ook voldoende actie. ’s Avonds is het belangrijk dat je de indrukken van overdag verwerkt krijgt en tot rust komt om dan in je bed te kunnen inslapen.

Het is dus belangrijk om te kijken hoeveel prikkels en hoeveel uitdaging iemand nodig heeft en eventueel welke hulp of hulpmiddelen zoals een verzwaringsdeken.

Tips voor het aankopen…

Voordat je een deken aankoopt, kan je dit best uitproberen. Er zijn firma’s waarbij je tegen een vergoeding verschillende dekens kan uitproberen. Mijn ervaring is dat zowel het gewicht als het materiaal waarmee het deken gevuld is voor de ene helpt en voor de andere stoort.

Sommige mensen moeten ook wennen aan het gewicht. Je kan het dan best overdag al eens rusten onder zo een deken.

Als richtlijn voor het gewicht van een verzwaringsdeken wordt maximum 10% van het lichaamsgewicht gegeven. Als je toch meer wil, bekijk dan zeker of je er onder kan bewegen of geen ademhalingsproblemen krijgt en bekijk het met iemand die ervaring heeft met deze dekens.

Kijk voor aankoop goed na hoe je het deken kan onderhouden. Ook deze dekens worden na een tijd vuil en moeten dus wasbaar zijn. Sommige dekens worden geleverd met een praktische en goed passende hoes. Veel mensen die omwille van hun prikkelverwerking slecht slapen zijn heel gevoelig op hun huid en dan is een hoes in materiaal dat voor hen aangenaam voelt een extra hulp.

Hoe gebruik je dit deken?

Je kan hiermee in slaap vallen en het dan weg laten halen. Bij velen werkt het na een tijd niet meer als ze er de hele nacht onder slapen.

Zorg ervoor dat je hoofd en nek boven het deken blijven uit steken.

Gebruik het niet samen met ander materiaal dat diepe druk geeft.

Lees de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant en pas de aanbevelingen toe.

P.S. In de cursus ‘Prikkels om te groeien’ zit nu ook een observatielijst voor het gebruik van een verzwaringsdeken.

Interessant voor jou...

maart 19, 2024

De kracht van huid- op huidcontact, moedermelk, prikkeltherapie en ergonomisch dragen. Welkom bij onze blog, gewijd aan de buitengewone reis

Prematuur geboren helden

maart 1, 2024

In deze blog gaan we dieper in op sensorische informatieverwerking (SI), een onzichtbare kracht die een cruciale rol speelt in

Sensorische informatieverwerking: de onzichtbare kracht achter ons gedrag

februari 15, 2024

In mijn praktijk gebruik ik hulpmiddelen binnen een leerproces, om met bepaalde zintuiglijke prikkels te leren omgaan. Een body sock

Een ‘body sock’ en onze zintuigen.
nieuwsbrief

Ontvang jij graag de laatste blogs?