Baby’s en peuters bevinden zich in een cruciale fase van zintuiglijke ontwikkeling. Ze maken enorme sprongen in het verkennen en begrijpen van de wereld om hen heen. Sensorische integratie speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van deze basis. Ze kunnen gevoelig reageren op nieuwe prikkels en hebben tijd nodig om te wennen aan verschillende sensorische ervaringen.

Hoe al die prikkels uit onze 9 zintuigen verwerkt worden is een proces dat een grote impact heeft op het dagelijks leven met je kindje. Bij sommige kinderen kan dit proces minder soepel verlopen en is het samenleven met je kind niet altijd even eenvoudig.

Het is belangrijk om te begrijpen dat sensorische integratieproblemen verschillende vormen kunnen aannemen en dat de symptomen kunnen variëren van overgevoeligheid tot ondergevoeligheid voor bepaalde prikkels.

Hier volgen enkele belangrijke aandachtspunten en ontwikkelingsgebieden waar je rekening mee kunt houden:

  1. Sensorische (over)gevoeligheid: Veel jonge kinderen met sensorische integratieproblemen zijn overgevoelig voor bepaalde zintuiglijke prikkels, zoals fel licht, harde geluiden, bepaalde texturen van voedsel, sommige geuren of bewegingen… . Let goed op de reacties van je kind en probeer te identificeren welke prikkels ongemak veroorzaken. Hierdoor kun je situaties vermijden die overweldigend kunnen zijn voor je kleintje. Je kan er dan voor zorgen dat ze langzaam kunnen wennen aan deze prikkels. Dit is beter dan alles vermijden want dan leren ze hier niet met omgaan en zullen ze ook bepaalde vaardigheden niet ontwikkelen.
  2. Sensorische ondergevoeligheid: Er zijn ook kinderen die ondergevoelig zijn voor bepaalde zintuiglijke prikkels waardoor ze bv. niet of weinig reageren als je ze stevig vastneemt, pijn niet registreren en niet huilen als ze verwond worden of niet laten merken dat ze honger of dorst hebben. Als ouder is het belangrijk om hier dan aandacht voor te hebben en te zoeken naar strategieën als er ongemak ontstaat.
  3. Motorische ontwikkeling en coördinatie: Sensorische integratie is nauw verbonden met de motorische ontwikkeling en coördinatie van jonge kinderen. Kinderen met sensorische integratieproblemen kunnen moeite hebben met bv. fijne motoriek, evenwicht, leren kruipen en ruimtelijk inzicht. Het stimuleren van gevarieerde sensorische ervaringen, zoals spelen met verschillende texturen, evenwichtsoefeningen en gebruik van muziek, kan de motorische ontwikkeling en sensorische integratie van je kind bevorderen.
  4. Aanpassing van de omgeving: Het creëren van een omgeving die de sensorische behoeften van je kind ondersteunt, is van groot belang. Denk aan aspecten zoals het aanbieden van sensorisch stimulerend speelgoed, gepaste verlichting bij slapen en actief zijn, geluidsniveaus etc. Probeer een kalme en rustige ruimte te voorzien voor wanneer je kind overweldigd is, en stimuleer actieve spelletjes wanneer ze behoefte hebben aan sensorische prikkels. Het is een heel proces en avontuur om de veelheid aan prikkels gepast te leren verwerken.
  5. Communicatie en ondersteuning: Blijf altijd open communiceren met je kind. Geef hen de mogelijkheid om hun gevoelens en ervaringen te uiten, en bied geruststelling en ondersteuning wanneer ze overprikkeld zijn. Zorg er ook voor dat je informatie deelt met andere verzorgers, zoals kinderverzorgers of familieleden, zodat zij je kindje op dezelfde manier kunnen ondersteunen of zodat jij uit hun ervaringen kan leren.

Onthoud dat elk kind uniek is en zijn eigen tempo heeft om al die zintuiglijke informatie te leren verwerken. Wees geduldig en geef je kind de tijd die het nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.

Als je je zorgen maakt over de sensorische integratie van je kindje, raadpleeg dan een specialist op dit gebied bv. een ergotherapeut of coach van ‘Prikkels om te groeien’ zie www.prikkelsomtegroeien.be

Wil je meer over weten over sensorische integratie bij jonge kinderen?

  • Bekijk de video waarin ik Lien van Prikkels en Dragen interview. Lien is naast ergotherapeute ook draagconsulente. Ze vertelt bv. over huilbaby’s, prikkelverwerking en hoe dragen ingezet kan worden. Ze vertelt ook over roterend handelen en jonge kinderen met eetproblemen.
  • Heb je een kind met eetproblemen: download de tips door hier te klikken.
  • Wil je meer weten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. We zijn wat nieuwe activiteiten aan het voorbereiden voor ouders van jonge kinderen. Zo is er op 9 oktober ’23 een webinar gepland en er komt ook een vervolg op. Via de nieuwsbrief wordt je op de hoogte gehouden.

Onthoud vooral dat spelen en ontdekken de sleutel zijn tot een gezonde zintuiglijke ontwikkeling!

Veel plezier samen,

Inge Adriaenssens

Interessant voor jou...

september 17, 2024

InleidingJe kind doet er enorm lang over om het huiswerk te maken? Het kijkt heel de tijd rond? Prutst met

Huiswerk leuker maken? Tips vanuit de prikkelverwerking!

augustus 19, 2024

Als ouder van een kind met sensorische uitdagingen kan het soms lastig zijn om de juiste ondersteuning te vinden, vooral

Hoe u met school kan spreken over de sensorische uitdagingen van uw kind

juni 21, 2024

Zowel jij die dit leest als alle andere mensen om je heen, jong of oud, moeten prikkels verwerken. Zie je

Wat is zintuiglijke prikkelverwerking en hoe begrijp je prikkelverwerkingsproblemen?
nieuwsbrief

Ontvang jij graag de laatste blogs?